Kunstinstallatie 'New Perspectives', Gomboc Sculpture Park, Perth, Australia. 2009

Een plaatsgebonden installatie
Als studieopdracht werd van ons gevraagd een sculptuur of ruimtelijke installatie te ontwikkelen voor het Gomboc beeldenpark. De omgeving was voor mij onbekend en nieuw en het uitzicht fascinerend.
Ik ontwikkelde een ruimtelijke, en ook tijdelijke installatie gemaakt van vliegennetten en touw. Ik associeerde het materiaal met reizen, veiligheid en een plek om mij terug te trekken om te overdenken wat ik had gezien. Ik richtte mij op het zichtbare; Een (letterlijke) observatie van de omgeving.
'Kun je vanuit een ander perspectief leren kijken naar de omgeving vanaf de plek waar je staat? Wat bepaald jouw kijkrichting?'
Foto's van en vanuit de kunstinstallatie 'New Perspectives', Gomboc Sculpture Park, Perth, Australia. 2009
Wijdse uitzichten
Het beeldenpark bevindt zich in een licht glooiend heuvellandschap met veel eucalyptus bomen. Het is aan het einde van de Australische zomer en erg droog. Het ruikt er zoetig en het is er warm.
De installatie is geplaatst op een wat hoger gelegen deel in het beeldenpark. Het publiek heeft vanaf hier een goed uit- en overzicht over zowel de nabije omgeving in het park, maar ook een stukje verder het wijdse landschap in; de verdroogde velden met hier en daar groepen eucalyptus bomen, ook wel 'paper-bark-trees'.
Het uitzicht vanuit de installatie is gericht op de nabije omgeving en laat aan het publiek over om te beslissen wat te willen zien vanuit de installatie. De installatie vraagt aan de toeschouwer: 
'Ziet het landschap er anders uit, vanuit dit perspectief? En vanaf hier? Wat zie je als je hier doorheen kijkt?'
Foto's van en vanuit de kunstinstallatie 'New Perspectives', Gomboc Sculpture Park, Perth, Australia. 2009
Gekaderd uitzicht
Wanneer het publiek door de installatie loopt wordt het uitzicht op de omgeving beperkt door de opstelling van de verschillende 'objecten'. Door de driehoekige vormen, de ronde gaten, en het zachte flexibele materiaal wat deels doorzichtig is daardoor toch wat te kijken over laat. 
De opstelling maakte dat het publiek er niet dwars doorheen liep, maar bood wel genoeg ruimte om erin te staan. De gaten in het materiaal maakte dat de toeschouwer gerichter kijkt: Ook wat dichterbij was, werd beter zichtbaar.
Eerder*
Op mijn website presenteer ik ook enkele oudere projecten van vóór 2018: Dit zijn tijdelijke, plaatsgebonden kunstinstallaties. Hiermee geef ik een beeld van groot ruimtelijk werk wat ik eerder maakte, maar wat ook aan de basis staat van de sociale projecten die ik later ben gaan doen.
Dit zijn: New Perspectives (2009) Loslaten (2010) en Immer Förwarts, Nimmer Rückwarts (2011).
Hoewel dit werk wordt gezien als 'autonoom' werk; is het altijd in interactie met de (fysieke) omgeving gemaakt, en omvat een reflectie van mijn ervaringen en ontmoetingen in diezelfde omgeving.

Andere projecten >>

Back to Top