Foto van de kunstinstallatie 'Loslaten'; afstudeerwerk gemaakt aan de Academie voor Beeldende Vorming, AHK Amsterdam 2010

Een volgende stap
 De kunstinstallatie 'Loslaten' is een persoonlijk project dat gaat over het loslaten van mijn bekende, vertrouwde omgeving om een nieuwe stap te maken in het onbekende, maar ook een zelfstandig leven.
Foto's van de kunstinstallatie 'Loslaten'; afstudeerwerk gemaakt aan de Academie voor Beeldende Vorming, AHK Amsterdam 2010
Werkproces
Het project begon met een werkproces waarin ik tekeningen, schetsen en fotografie over mijn persoonlijke ontwikkeling en ervaringen van bewegingsvrijheid maakte en verzamelde. Kenmerkend daarbij en steeds weer terugkerend was een gedachteschim; een beeld van een persoon die van me weg liep, en mij steeds ergens op leek te wijzen.
Om letterlijk 'los' te raken, brandde ik de tekeningen uit pallets die ik had gevonden in de container van de 'bouw'markt. Om hoop en verlangen uit te drukken kwam er levend en fris gras bij. 
De verzameling van beelden transformeerde in een compositiespel waarin ik zocht naar een opstelling voor de pallets met verbrande silhouetten, in samenspel met de schaduwen die ontstonden met het licht door de ramen in de ruimte van het gebouw. Die schaduwen liet ik terugkomen in de graszoden door ze in een bepaald patroon te snijden en neer te leggen.  
Zo kwam het hele proces samen op de plek waar ik mijn studentenleventje aan de academie begon, in mijn favoriete lokaal, en waar ik het ook afrondde.
Gedurende de expositieweek gaf ik het gras water en groeide er zelfs bloemetjes in. 
Documentatie van het werkproces voor het project 'Loslaten' 2009-2010
Eerder*
Op mijn website presenteer ik ook enkele oudere projecten van vóór 2018: Dit zijn tijdelijke, plaatsgebonden kunstinstallaties. Hiermee geef ik een beeld van groot ruimtelijk werk wat ik eerder maakte, maar wat ook aan de basis staat van de sociale projecten die ik later ben gaan doen.
Dit zijn: New Perspectives (2009) Loslaten (2010) en Immer Förwarts, Nimmer Rückwarts (2011).
Hoewel dit werk wordt gezien als 'autonoom' werk; is het altijd in interactie met de (fysieke) omgeving gemaakt, en omvat een reflectie van mijn ervaringen en ontmoetingen in diezelfde omgeving.

Andere projecten >>

Back to Top