Het kluscaravannetje is een persoonlijk doorlopend project en wordt vorm (en kleur) gegeven met de tijd. Het is een oefening in geduld en aanpassen, een proces waaraan doorlopend wordt gewerkt en waarvan de eindtijd is losgelaten.
Ook het concept is veranderlijk. Voor nu is het idee voor een rijdend ateliertje in wording, met de mogelijkheid om het ook te kunnen gebruiken als mobiele expositieruimte bijvoorbeeld. Of een retraiteplek voor in de natuur (...) 
Mijn intentie is om dit caravannetje duurzaam te renoveren en waar mogelijk werk ik met hergebruik van materialen en onderdelen. Wat ik kan doe ik zelf, met hier en daar hulp van vrienden en familie.
Het begin ( September 2021)
In september 2021 kon ik dit leuke opknapper caravannetje (Predom N126D uit 1978) ophalen bij de vorige eigenaresse. Wat begon als een onbevangen en spontaan idee groeide uit tot een geheel nieuw klusproject.
Ik had eens de droom om zelf een tiny-house te bouwen. Maar gezien de hoge materiaalkosten en tóch wel gebrek aan goede klus-ervaring werd er een keer geroepen;  "Iris, waarom begin je niet gewoon in het klein, met een caravannetje o.i.d. om je klus-skills op te halen?" En na kort rond gezocht te hebben op het internet kwam ik dit caravannetje tegen en was het besluit snel genomen. 
Inmiddels heb ik een heel fijn huisje + tuintje gevonden in Wageningen waar ik gelukkig ben en is wonen in een tiny-house geen actuele wens meer. Maar een kleine, zelf gecreëerde plek in de natuur blijft een prikkelend idee. Een beetje die veilige ruimte die ik voor mijn andere projecten ook wil creëren maar dan in fysieke vorm. Het blijft leuk om hier over te fantaseren en hier stilletjes aan naartoe te werken.​​​​​​​
*foto van de vorige eigenaresse
*foto van de vorige eigenaresse
Foto's van de originele staat en de 'sloop' werkzaamheden september 2021​​​​​​​
afbreken
Vanaf het begin in de herfst en in de winter van 2021draaide het om afbreken: Hoe meer je los haalt, hoe meer je tegenkomt. Dat gold dus ook voor dit project, van insectennesten tot serieuze lekkage plekken. Vanaf de start documenteer ik alle werkzaamheden op foto en video en inmiddels heb ik een leuk verslag verzameld.
Het gehele binnenwerk is eruit, alle schroeven verwijderd, het onderstel is geschuurd en opnieuw in de tectyl gezet.
wederopbouw
In de winter en lente van 2022 kon ik eindelijk beginnen met opbouwen.
Toen alles wat vast zat eruit gehaald was, bleef een kleine polyester kuip over. Na lang 'geschuur en geplamuur' zijn gaten weer gedicht, vervolgens zijn het deurtje, dakluik en de disselbak gerepareerd. Ook de nieuwe binnenvloer is vast voorbereid. Tijdens en na iedere schuurbeurt gebruikte ik een natte en droge doek om de schuurstof af te halen, en werden meerdere stofzuigers gebruikt.
vier het Karakter
Vervolgens begon ik in de zomer en herfst van 2022 met schilderen.
Na in dubio te zijn geweest over de kleuren, twee lagen grondverf en tussendoor opschuren kon ik los met het creatieve schilderwerk. Al het verf is op waterbasis en van goede kwaliteit om het minder belastend te laten zijn voor het milieu.
Inspiratie
Ik haal mijn inspiratie uit de natuur. Ik word o.a. gefascineerd door de structuren en de grillige vormen van takken. Ik maak vaak foto's tijdens wandelingen of fietstochtjes door het bos. In Lelystad, waar ik ben opgegroeid en waar ik aan dit caravannetje werk, heb ik zo mijn favoriete routes. Maar ook herinneringen aan andere plekken waar ik heb gewoond of graag kom neem ik met me mee. In de natuur zijn, het liefst in beweging, geeft me rust, ik laad er op, het maakt me blij, er komen ideeën boven borrelen. Het voelt als een eerste levensbehoefte. 
Met het idee van een plekje in de natuur waar ik me terug kan trekken heb ik dit thema daarom op het caravannetje doorgetrokken. Het wordt een opvallende verschijning, maar in zijn vormgeving past het ook in een bosrijke omgeving. En het herinnert me aan 'thuis',  zowel de plek waar ik ben opgegroeid, als ook de plek waar ik me thuis voel.
Ik koos een basiskleur als ondergrond om op te werken. De verf is vrij bewerkelijk en voor de lichte kleuren zijn sowieso twee lagen nodig om het goed te laten dekken. de 'kwaststrepen' trekken met het drogen weg. Ik werkte verschillend met kleine rolletjes, sponsjes en kleine kwasten om zo fijn mogelijk te kunnen werken. 
Stilstand
Voorjaar en zomer 2023 zagen er totaal anders uit dan ik me had voorgesteld.
In de winter verhuisde ik naar mijn nieuwe huisje. Vervolgens kreeg ik in April een hernia en stonden al mijn plannen en werkzaamheden abrupt stil. De ramen stonden al klaar om terug geplaatst te worden en ook liggen de nieuwe raamrubbers te wachten.
In augustus werd ik geopereerd en dit najaar staat in het teken van mijn herstel. 
De accu staat ondertussen aan de oplader. Wordt vervolgd (...)

Andere projecten >>

Back to Top