Een tafel waar met verschillende gevonden, natuurlijke en meegebrachte materialen persoonlijke herinneringen werden opgehaald en gedeeld voor het project Stil de Tijd.

beeldend Dialoog
Een beeldend dialoog is een soort beeldend gesprek waarbij gevonden en natuurlijke materialen worden ingezet voor het uitwisselen  en verbeelden van persoonlijke ervaringen en herinneringen met elkaar. 
Soms werken materialen als triggers van herinneringen, soms helpen materialen om uit te beelden waar geen woorden voor zijn, zoals een bepaald gevoel dat je ergens bij kunt hebben.
Een beeldend dialoog helpt ook om het samen maken en uitwisselen toegankelijk(er) te maken en het prikkelt  de creativiteit. Er zit heel veel creativiteit in ons, er is vaak maar weinig nodig om dat naar boven te halen. 
In een gesprek kan er van alles worden bijgehaald. Van objecten met betekenis, muziek, een filmpje, een geluid, een beweging of een gebaar. Ik vind het belangrijk dat er veel ruimte is voor eigen inbreng van ideeën. 
Het gehele proces van kennismaken, ervaringen uitwisselen en het samen maken vind ik belangrijk. Het gaat niet om wat eruit komt als 'eindproduct' maar om de ervaring van het contact en bezig zijn, met elkaar.
Het concept 'beeldend dialoog' beschreef ik voor het eerst voor het project 'Stil de Tijd' maar het duidt grotendeels de aanpak die ik ook in eerdere projecten al hanteerde.
Enkele gevonden en meegebrachte materialen die werden gebruikt in de uitwisselingen Persoonlijke verhalen van verbinding dat in Noord-Ierland tot stand kwam. 
Een veilig ruimte voor het delen van persoonlijke verhalen
Tijdens mijn masterstudie onderzocht ik hoe een veilige ruimte kan worden gecreëerd voor het delen en onderzoeken van persoonlijke ervaringen doormiddel van dialoog en verbeelding. 
Ik ben mijn eigen maakproces gaan onderzoeken. Het met je handen bezig zijn vind ik fijn en bevrijdend. Het helpt mij op een of andere manier om me goed te voelen wanneer ik het even niet meer weet. Het helpt me ook om weer nieuwe ideeën en woorden te vinden voor gevoelens en ervaringen die ik had.  
Maar ook in verbinding staan met anderen om me heen en ervaringen kunnen delen met elkaar vind ik belangrijk. Door samen uit te wisselen en te verbeelden kan verbinding worden gemaakt met de zelf, de ander en de wereld om ons heen.  
Daarom ben ik opzoek gegaan naar een manier om toch samen een persoonlijk project te kunnen doen doormiddel van kunst en zingeving. En dat zijn kleinschalige, persoonlijk gerichte sociale kunstprojecten geworden waarin de ruimte is voor onderzoek naar en stukje zelfbewustzijn en identiteit.
Ieder project is weer anders vormgegeven en heeft een eigen karakter, omdat er gezamenlijk invulling aan wordt gegeven door en met de mensen met wie ik samen werk. Er is geen vast format. Dat maakt en houdt het verassend maar ook persoonlijk.

In het project Een verbeelding van MS werd o.a. gestalte gegeven aan deze veilige ruimte.

Gerelateerd:

Back to Top