IRIS
Ik ben Iris Jousma, in 1989 geboren in Lelystad en sinds februari 2023 woon ik in Wageningen waar ik geniet van mijn creatieve thuis, de mensen en de mooie groene omgeving. Door de gevolgen van de chronische ziekte MS, werk ik niet meer volledig en heb ik geleerd te kiezen voor activiteiten die mij echt energie, plezier en voldoening geven. En dat zit 'm in creativiteit, de natuur en in verbinding staan met mensen die ik ontmoet. 
Ik hou van maken, onderzoeken, buiten in de natuur zijn, en ik hou ervan om in gesprek te gaan met anderen. Die gesprekken gaan vaak over het leven, over hoe we ons verhouden tot elkaar en de wereld om ons heen en over persoonlijke ervaringen.
Met een achtergrond in beeldende kunst en educatie weet ik die gesprekken samen te brengen in mijn kunstprojecten, die ik 'beeldende uitwisselingen' noem.
Op deze website presenteer ik deze beeldende uitwisselingen. Zie mijn Portfolio
Met mijn activiteiten hoop ik een stukje zelfbewustzijn en verbeeldingskracht te stimuleren in de mensen die ik ontmoet.
Artist Educator
Als beeldend kunstenaar maak ik sinds mijn eerste studie (2010) o.a. ruimtelijke installaties en interventies met natuurlijke en gevonden materialen. Het proces van maken en ontwikkelen helpt mij om inzicht te krijgen in mezelf en de wereld om me heen.
Vanuit mijn educatieve achtergrond weet ik mensen van verschillende leeftijden en achtergronden te enthousiasmeren, te verbinden en begeleiden in een vergelijkbaar gezamenlijk creatief proces.
Als ervaringsdeskundige in het leven met de chronische ziekte MS en kan ik mij goed verplaatsen in anderen die intense, levens-veranderende gebeurtenissen hebben meegemaakt en meemaken. Daarom stimuleer een gelijkwaardige samenwerking van uitwisseling en verbinding waarin wij samen werken met elkaar. Ik sta bewust in de groep, en niet er buiten.

Géén therapie
Ik ben géén kunsttherapeut, ik bied geen oplossingen voor problemen. Ik laat zien hoe kunstbeoefening en een kunstenaarsmindset mij helpt in het plaatsen en verwerken van persoonlijke ervaringen, en dat deel ik in mijn projecten met anderen. Dit kan wel een therapeutische uitwerking hebben, maar dat is persoonlijk.
 Daarnaast werk ik af en toe samen met andere kunstenaars, ga ik soms op atelierbezoek en maak ik persoonlijk, autonoom werk.  Zo werk ik sinds 2021 aan een doorlopend project 'het Kluscaravannetje' waar ik een oud mini-caravannetje renoveer en ombouw tot 'rijdend atelierje'. 
Curriculum Vitae
*Zie mijn volledige CV op LinkedIn

Opleiding
2019    HBO Master in Educatie, International Master Artist Educator, ArtEZ, University of the Arts, Arnhem, NL
2013    Pre-master Kunstgeschiedenis, Contemporary art & World Art Studies, Faculteit voor Humanistiek, Universiteit Leiden NL (Certificaat)
2010    HBO bachelor Beeldende Kunst en Educatie, Amsterdamse School voor de Kunsten, Academie voor Beeldende Vorming, NL

Exposities
2022          Vuurol, Lage-Vuursche, 'Een beeldend dialoog rondom Veerkracht'
2021      Foto-expositie met filmstills van het project 'Stil de tijd voor een Beeldend Dialoog rondom dementie', Bibliotheek van Boxmeer, Alzheimer Vereniging Land van Cuijk en Gennep, Boxmeer Sept. 21&22 (zie hier)
2019-20     foto-expositie van het  project 'Een verbeelding van MS', Amsterdam UMC, Poli Neurologie, Amsterdam MS Centrum: Oct 17, 2019 tot Jan 6, 2020 (zie hier)
2019           Expositie van 'Een verbeelding van MS' tijdens afstudeerevenement THE UNEXPECTATION, iMAE ArtEZ FINALS, Arnhem, NL

EERDER
2016          deelname aan Kunstfestival Ede, Art & Food, Ede, NL
2012          Kunstroute Leiden, Kunst in de Etalage, Nieuwe Beestenmarkt 11 Leiden, NL
2011          Artist in Residence, Creative District, Kulturetage Oldenburg, Germany
2010          Eindexpositie AHK, Academie voor Beeldende Vorming, Amsterdam, NL
2009          Sculpture exhibition Gomboc Gallery, Swan Valley, Perth, Australia

Artist Residencies | op locatie
2022          Projectontwikkeling 'Een beeldend dialoog rondom Veerkracht' - Vuurol, Lage-Vuursche, theater en kunstfestival
2020-21    Turnclub.org Amsterdam, NL, April-Nov. Turnlab 'Stil de Tijd'  Een ontwikkelingstraject bij de Turnclub
2020         Future Based & Fillip Studios - artist residency, Sept - Dec, Arnhem, NL. In samenwerking met Lies Colman, Klassiek pianist. Case-study over Eenzaamheid in de stad/wijk. (EN) 'Furnishing a Neighborhood'.
2019          studieproject op locatie: ontwikkeling kunstpraktijk voor conflict-transformatie en vredes opbouw, The Playhouse Derry- Londonderry, Een vier weken durende site-specific college voor de internationale Master Artist Educator, ArtEZ Arnhem.
2019          studieproject op locatie: bij The Queens Collective, een twee weken durende studieproject voor de internationale Master Artist Educator in Marrakesh, Marokko.
2011         "The Creative District", Kulturetage, Kunst und Kultur centrum, Oldenburg, Duitsland.

Publicaties
2020          Jong & MS, Januari 2020 (lees hier/ read here)
2019          MS Centrum Amsterdam, October 2019 (lees hier/ read here)
2011    Radio interview Oldenburg 2011, Kulturetage, Creative District, Oldenburg, Duitsland
2010          AHK Academie voor Beeldende Vorming, Afstudeer expositie Publicatie
2009          Gomboc Gallery, Sculpture Survey 2009
​​​​​
Back to Top