IRIS
Ik ben Iris Freya Jousma, in 1989 geboren in Lelystad en sinds februari 2023 woon ik in Wageningen waar ik geniet van mijn creatieve thuis, de mensen en de mooie groene omgeving. Door de gevolgen van de chronische ziekte MS, ben ik vrijgesteld van werk en heb ik geleerd te kiezen voor activiteiten die mij echt energie, plezier en voldoening geven. En dat zit 'm in creativiteit, de natuur en in verbinding staan met mensen die ik ontmoet.
Ik hou van maken, onderzoeken, buiten in de natuur zijn, en ik hou ervan om in gesprek te gaan met anderen. Die gesprekken gaan vaak over het leven, over hoe we ons verhouden tot elkaar en de wereld om ons heen en over persoonlijke ervaringen.
Met een achtergrond in beeldende kunst en educatie weet ik die gesprekken samen te brengen in mijn kunstprojecten, die ik 'beeldende uitwisselingen' noem.
Deze beeldende uitwisselingen kun je bekijken in mijn Portfolio
Met mijn activiteiten hoop ik een stukje zelfbewustzijn en verbeeldingskracht te stimuleren in de mensen die ik ontmoet.
Artist Educator
Als beeldend kunstenaar maak ik sinds mijn eerste studie (2006-10) o.a. ruimtelijke installaties en interventies met natuurlijke en gevonden materialen. Het proces van maken en ontwikkelen helpt mij om inzicht te krijgen in mezelf en de wereld om me heen.
Vanuit mijn educatieve achtergrond weet ik mensen van verschillende leeftijden en achtergronden te enthousiasmeren, te verbinden en begeleiden in een vergelijkbaar gezamenlijk creatief proces. In 2010 studeerde ik af aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amsterdam (AHK) en in 2019 deed ik de internationale Master Artist Educator aan ArtEZ in Arnhem. Bekijk hier mijn CV.
Als ervaringsdeskundige in het leven met de chronische ziekte MS en kan ik mij goed verplaatsen in anderen die intense, levens-veranderende gebeurtenissen hebben meegemaakt en meemaken. Daarvoor stimuleer een gelijkwaardige samenwerking van uitwisseling en verbinding waarin wij samen werken met en leren van elkaar. Ik sta bewust in de groep, en niet er buiten. Lees meer over mijn werkwijze op mijn BLOG.

Géén therapie
Ik heb een achtergrond in Beeldende Kunst en Educatie. Ik ben géén kunsttherapeut, ik werk niet oplossingsgericht. Ik laat zien hoe kunstbeoefening en een kunstenaars-mindset mij helpen in het onderzoeken van persoonlijke ervaringen, en dat deel ik in mijn projecten met anderen.
 Daarnaast werk ik af en toe samen met andere kunstenaars, ga ik soms op atelierbezoek en maak ik persoonlijk, autonoom werk. Zo werk ik sinds 2021 aan een doorlopend project 'het Kluscaravannetje' waarbij ik een opknapper-caravannetje in stapjes renoveer en ombouw tot 'rijdend ateliertje'. 
Back to Top