Midden in het bos van het Lage Vuursche creëerde ik een ervaringsplek waar bezoekers één op één of in kleine groepjes een route konden doorlopen om hun betekenis van veerkracht te verkennen in een beeldend onderzoek.
Ontwikkeling en uitvoering door Iris Jousma. Op het Vuurol festival 2022 met assistentie van Karin de Lange (Humanistisch Verzorger) 
Wat betekent Veerkracht voor jou?
Bezoekers werden verwelkomd in 'de wachtruimte' met een audiobericht. Waarna ze alleen of in kleine groepjes werden opgehaald en naar de binnenruimte werden geleid. Hier werden zij uitgenodigd om mee te schrijven en tekenen in de ruimtelijke installatie waarin de betekenis van veerkracht werd onderzocht. 
Om ideeën stromen opgang te helpen en de bezoeker te helpen in het proces stelden we vragen en gingen gesprekjes aan met de bezoekers. Voor de kleinere kinderen was er een doek gespannen op de grond waar zij omheen konden zitten.
Mag ik je uitnodigen voor een beeldend dialoog rondom Veerkracht?
Vervolgens werd de bezoeker gevraagd om de omgeving te ervaren met de zintuigen langs het 'rondje om', en uitgenodigd voor een  gesprek met materialen waarin de betekenis van veerkracht werd verkend. Langs de route stonden mandjes waar gevonden en natuurlijke materialen uit het bos konden worden gekozen.
Het 'rondje om' kwam uit in de 'ruimte voor verbeelding' waar het beeldend dialoog plaatsvond. Een beeldend dialoog is een soort gesprek met materialen. Met behulp van gevonden en gekozen materialen uit mandjes langs de route gingen we in gesprek over de persoonlijke betekenis van veerkracht. Materialen riepen associaties op met zowel de ideeën van bezoekers maar ook met de natuurlijke omgeving, het bos, de wereld, de aarde.
In de uitwisselingen werden zowel heel persoonlijke ervaringen en herinneringen gedeeld als ook zorgen om de toekomst van de aarde, de natuur en onze leefomgeving.
Hoe helpt jouw veerkracht jou om nieuwe paden te bewandelen?
Tenslotte werd de bezoeker deze laatste vraag meegegeven. Bezoekers namen hun antwoord mee door het in hun zak te steken, of uit te strooien op het pad naar buiten.
Bezoekers gaven aan het bijzonder te hebben gevonden om op het Vuurol festival eens stil te staan bij wat veerkracht voor hen betekent. In de binnenplaats was er ruimte voor de persoonlijke beleving van de omgeving door bezoekers werd rust en ruimte ervaren en wanneer het proces werd doorlopen met bijvoorbeeld het gezin, werd verbinding gevonden en een basis gelegd voor een persoonlijk gesprek met elkaar.
VUUROL
Vuurol is een kleinschalig theater en kunstfestival in Lage Vuursche rond het dagrecreatieterrein Drakestein, met diverse langere en kortere voorstellingen en land-art op verschillende locaties in het bos. 

Andere projecten >>

Back to Top