TURNLAB STIL DE TIJD 2020

 

In 2020 doe ik mee aan het Turnlab Stil de tijd van de Turnclub in Amsterdam. De Turnclub is een kunstenaarsclub die zich inzet voor maatschappelijke verbinding en verandering. Binnen het turnlab Stil de tijd ontwikkelen 5 kunstenaars een eigen project rondom ouder worden en dementie.

 

Voor mijn project ontwikkel ik een beeldend dialoog waarin persoonlijke ervaringen van dementie vanuit verschillende perspectieven wordt belicht. Zoals vanuit de persoon met dementie, een partner, mantelzorger, kind(eren) een naaste vriend, en óók een zorgprofessional die dicht bij de familie staat.

 

Door alleen en samen expressie te geven aan persoonlijke ervaringen, worden persoonlijke ervaringen bespreekbaar en kan er ruimte ontstaan voor verbinding en verwerking.

 

Omgaan met dementie  is vaak intens en confronterend. De relatie met elkaar verandert. De beleving van tijd en omgeving verandert. Ik wil een veilige artistieke ruimte bieden voor het delen en onderzoeken van persoonlijke ervaringen en zingevingsvragen, inspelend op vragen rondom tijdsbeleving doormiddel van kunst.

 

Hoe beïnvloedt de diagnose dementie de relatie met jezelf en met je directe (sociale) omgeving?

Hoe vinden en verbinden mensen met elkaar na de diagnose?

Hoe verandert de beleving van tijd, en de betekenis van toekomst?

 


Filmstill uit 'Stil de tijd rondom dementie'' - © Iris Jousma, oktober 2020

Iris Jousma

 

Beeldend dialoog

 

Gevonden en natuurlijke materialen worden gebruikt om uitdrukking te geven aan ervaringen, gevoelens, en dat wat in woorden te kort schiet. Het verkennen van natuurlijke materialen met al onze zintuigen helpt de verbinding te leggen met de zelf; Vanuit onze basis verbinden we met elkaar en de omgeving.

Materialen worden metaforen voor persoonlijke herinneringen, in dialoog met onszelf en met elkaar.

 

In individuele en in gezamenlijke uitwisselingen ontstaan vertalingen van persoonlijk verhalen in beeld, in woorden, in ruimte, in gebaar.. Er kan vanalles ontstaan.

 

Er wordt vooraf gekeken waar individuele en gezamenlijke wensen liggen.

Gezamenlijk wordt besloten wat zal worden gedeeld met een breder publiek. Privacy en veiligheid van alle deelnemers, en in specifiek de persoon met dementie zijn kernwaardes van het project en dus leidend in beslissingen rondom publicatie.

 

PILOT:

 

In voorbereiding op het project werk ik momenteel aan een pilotuitvoering in de periode van september-november. Dit houdt in een serie van uitwisselingen met drie families. In een kleinschalige uitvoering van het project ontwikkel ik het beeldend dialoog, en onderzoek wat het project kan betekenen voor de families en wat betekenisvol is om te delen met een breder publiek. Ik werk uitsluitend met instemming van mijn deelnemers voordat persoonlijke verhalen naar buiten wordt gebracht.

 

Deze pilot zal op 10 november worden gepresenteerd bij de Turnclub in Amsterdam.

Een live-streaming is te bekijken van 14.30 en 17.00 uur. Wilt u hierbij aanwezig zijn?

Meldt u aan via deze link.

 

 

Klik hier voor de projectpagina van Stil de tijd, op de website van de Turnclub

 

 

IK ZOEK:

 

Ik onderzoek hoe dit project kan worden voortgezet en hiervoor zoek ik samenwerking met:

Woonhuizen/ verzorgingshuizen en (thuis)zorginstellingen voor mensen met dementie en patienten verenigingen en andere zorg-organisaties. Het project kan corona-proof worden uitgevoerd. Ook geef ik graag een presentatie over mijn project bij u op locatie.

 

Heeft u belangstelling voor dit project op uw zorglocatie? Wilt u zelf deelnemen met uw familie? Of heeft u een vraag of opmerking, neem gerust contact met mij op via: info@irisjousma.nl

 

 

 

TURNLAB STIL DE TIJD 2020