TURNLAB STIL DE TIJD 2020

 

In 2020 doe ik mee aan het Turnlab Stil de tijd van de Turnclub in Amsterdam. De Turnclub is een kunstenaarsclub die zich inzet voor maatschappelijke verbinding en verandering. Binnen het turnlab Stil de tijd ontwikkelen 5 kunstenaars een eigen project rondom ouder worden en dementie.

 

Voor mijn project wil ik een beeldend dialoog ontwikkelen waarin ervaringen van dementie vanuit verschillende perspectieven wordt belicht: vanuit een dementerende, een partner, kind(eren) een naaste vriend, en ook een   zorgprofessional die dicht bij de familie staat.

Door alleen én samen expressie te geven aan persoonlijke ervaringen, worden persoonlijke ervaringen bespreekbaar en kan er ruimte ontstaan voor verbinding en verwerking.

 

De diagnose dementie is een vaak intense en confronterende situatie maar ook een bevestiging van iets wat al langere tijd speelt. De relatie met elkaar kan door de diagnose behoorlijk onder druk komen te staan.

Ik wil een veilige artistieke ruimte bieden voor het delen en onderzoeken van persoonlijke ervaringen en zingevingsvragen, inspelend op vragen rondom tijdsbeleving.

 

Hoe beïnvloedt de diagnose dementie de relatie met jezelf en met je directe (sociale) omgeving?

Hoe vinden en verbinden mensen met elkaar na de diagnose?

Hoe verandert de beleving van tijd, en de betekenis van toekomst?

 

 

Beeldend dialoog

 

Gevonden en natuurlijke materialen zullen worden gebruikt om uitdrukking te geven aan ervaringen, gevoelens, en dat wat in woorden te kort schiet. Het verkennen van natuurlijke materialen met al onze zintuigen helpt de verbinding te leggen met de zelf; Vanuit onze basis verbinden we met elkaar en de omgeving.

Materialen worden metaforen voor persoonlijke herinneringen, in dialoog met onszelf en met elkaar.

 

In individuele en gezamenlijke uitwisselingen ontstaat verbeelding voor een persoonlijk verhaal in beeld, in ruimte, in gebaar.. Er kan vanalles ontstaan.

 

 

PILOT: IK ZOEK:

 

Ik zoek mensen met dementie en hun naaste omgeving: (mantelzorgers/gezin/ directe omgeving) en zorgverleners die hun persoonlijke ervaringen met mij willen delen en willen deelnemen aan een pilot voor dit project.

 

Ook zoek ik zorgverleners/ zorgprofessionals die hun ervaringen van persoonlijke betrokkenheid in de zorgverlening rondom dementie met mij willen delen om het perspectief vanuit de zorg een stem te geven.

 

Er wordt vooraf gekeken waar persoonlijke en gezamenlijke wensen en behoeften liggen.

 

Klik hier voor de projectpagina van Stil de tijd, op de website van de Turnclub

 

* Een pilot van dit project wordt in AUG/SEPT/OKT uitgevoerd, mits de omstandigheden rondom het corona-virus het toelaten. Voor vragen over het project of bij belangstelling in deelname kunt u contact met mij opnemen.

 

 

Heeft u belangstelling, of heeft u een vraag, u kunt mij bereiken via info@irisjousma.nl

 

 

Iris Jousma