TURNLAB STIL DE TIJD 2020

 

In 2020 doe ik mee aan het Turnlab Stil de tijd van de Turnclub in Amsterdam. De Turnclub is een kunstenaarsclub die zich inzet voor maatschappelijke verbinding en verandering. Binnen het turnlab Stil de tijd ontwikkelen 5 kunstenaars een eigen project rondom ouder worden en dementie.

 

Voor mijn project ontwikkel ik een beeldend dialoog waarin persoonlijke ervaringen van dementie vanuit verschillende perspectieven wordt belicht. Bijvoorbeeld vanuit de persoon met dementie, een partner, mantelzorger, kind(eren) een naaste vriend, en óók een zorgprofessional die dicht bij de familie staat.

 

Door alleen én samen expressie te geven aan persoonlijke ervaringen, worden persoonlijke ervaringen bespreekbaar en kan er ruimte ontstaan voor verbinding en verwerking.

 

De diagnose dementie is een vaak intense en confronterende situatie maar ook een bevestiging van iets wat al langere tijd speelt. De relatie met elkaar verandert. De beleving van tijd en omgeving verandert.

Ik wil een veilige artistieke ruimte bieden voor het delen en onderzoeken van persoonlijke ervaringen en zingevingsvragen, inspelend op vragen rondom tijdsbeleving doormiddel van kunst.

 

Hoe beïnvloedt de diagnose dementie de relatie met jezelf en met je directe (sociale) omgeving?

Hoe vinden en verbinden mensen met elkaar na de diagnose?

Hoe verandert de beleving van tijd, en de betekenis van toekomst?

 

 

Beeldend dialoog

 

Gevonden en natuurlijke materialen zullen worden gebruikt om uitdrukking te geven aan ervaringen, gevoelens, en dat wat in woorden te kort schiet. Het verkennen van natuurlijke materialen met al onze zintuigen helpt de verbinding te leggen met de zelf; Vanuit onze basis verbinden we met elkaar en de omgeving.

Materialen worden metaforen voor persoonlijke herinneringen, in dialoog met onszelf en met elkaar.

 

In individuele en in gezamenlijke uitwisselingen ontstaan vertalingen van persoonlijk verhalen in beeld, in woorden, in ruimte, in gebaar.. Er kan vanalles ontstaan.

 

Er wordt vooraf gekeken waar individuele en gezamenlijke wensen liggen.

Gezamenlijk wordt besloten wat zal worden gedeeld met een breder publiek.

 

 

PILOT:

 

In voorbereiding op het project werk ik momenteel aan een pilotuitvoering in de periode van september-november. Dit houdt in een serie van uitwisselingen met drie families. In een kleinschalige uitvoering van het project ontwikkel ik het beeldend dialoog, en onderzoek wat het project kan betekenen voor de families en wat betekenisvol is om te delen met een breder publiek. Ik werk uitsluitend met instemming van mijn deelnemers voordat persoonlijke verhalen naar buiten wordt gebracht.

 

Deze pilot zal op 10 november worden gepresenteerd bij de Turnclub in Amsterdam. Ook wordt een live-streaming van de presentaties verwacht.

 

Klik hier voor de projectpagina van Stil de tijd, op de website van de Turnclub

 

 

IK ZOEK:

 

Ik onderzoek hoe dit project kan worden voortgezet en hiervoor zoek ik samenwerking met:

Woonhuizen/ verzorgingshuizen en (thuis)zorginstellingen voor mensen met dementie en patienten verenigingen en andere zorg-organisaties. Ook geef ik graag een presentatie over mijn project bij u op locatie.

 

Heeft u belangstelling voor dit project op uw zorglocatie? Wilt u zelf deelnemen met uw familie? Of heeft u een vraag of opmerking, neem gerust contact met mij op via: info@irisjousma.nl

 

Volg mijn project ook op Instagram

 

Iris Jousma