Loneliness and the city, Furnishing the Neighborhood.

 

Een artist residency project van Futurure Based en Fillip Studios in Arnhem, NL

Een samenwerking met Lies Colman, klassiek pianisten artistiek directeur Conservatorium Gent, BE.

 

September - December 2020

 

Voor een artist residency project van Phillip Studios en Future Based in Arnhem werkte ik samen met Lies Colman aan een case study rondom eenzaamheid bij ouderen in de stad/ wijk. We transformeerden de case study rondom Eenzaamheid naar het onderzoeken van betekenisvol sociaal contact in uitwisseling doormiddel van muziek, poëzie en visuele verwerking zoals in korte filmpjes.

 

KORTE VIDEO'S:

 

In ons onderzoek en in het vorgeven van dit traject hebben we twee filmpjes gemaakt waarin het verlangen naar waardevol sociaal contact in tijden van covid-19 wordt verbeeld, maar ook de betekenis van waardevol contact wordt onderzocht.

 

De muziek in de video's is uitgevoerd door klassiek pianiste Lies Colman. Onze samenwerking heeft online plaatsgevonden. Door covid-19 was het niet mogelijk om elkaar live te ontmoeten.

 

In de tweede film werkte ik samen met mijn moeder (filmen) en  mijn oma (handen) die door de restricties in het verzorgingshuis te maken heeft met eenzaamheid en wordt beperkt in haar behoeftes voor aanraking, zoals zoveel mensen in deze periode ervaren. Ons verlangen elkaar aan te raken was zo groot dat we elkaars handen masseerden en verkenden. In afstemming met elkaar, met mondkapje op en goed de handen wassen voelden we ons veilig in de uitvoering van het project.

 

 

Wat is betekenisvol contact?

 

Bekijk de films via VIMEO: www.vimeo.com/irisjousma

Iris Jousma

 

Conceptplan voor een PRE-PROJECT

 

We ontwierpen een voorstel voor een 6-weken lang pre-project traject waarin mensen in de wijk worden aangemoedigd om deel te nemen aan een kaartenproject om te reageren op vragen zoals 'Wat is betekenisvol contact?'

De bijdragen op de kaarten worden verzameld, tentoongesteld in de buurt en dienen als inspiratiebron voor de 'Zondagse Momentjes', een muziekaal, poetisch event die elke zondag wordt gehouden in de buurt. Hier kunnen mensen uit de buurt samenkomen, elkaar ontmoeten en hun bijdragen terug horen in de performances.

 

Ook zal er een slotconcert zijn wat teven een potentiële start mag worden voor een people-based project rondom waardevol sociaal contact in de buurt, voor en door mensen uit de buurt. Gekeken wordt dan hoe wij dit kunnen faciliteren en vormgeven voor een duurzame voortzetting.

Kaartenproject en Zondagse Momentjes

Een kaartenproject die aanzet tot verbinding en deelname aan een zelf-onderzoek rondo de vraag: 'Wat is betekenisvol samen zijn?'

De ingeleverde kaarten dienen als inspiratie voor professionele muziekanten, dichters en kunstenaars voor de 'Zondagse Momentjes'; wekelijkse concerten in de buurt waar iedereen kan samen komen.

Over onze artistieke samenwerking:

 

Our team is small, but we connect. We are both artists, both involved in education in the broad sense of the world, and we share a desire to share more than just aesthetics.

 

 

Lies Colman - Classical Pianist

 

www.liescolman.com

 

Lies searches for out-of-the-box artistic practices to share the well-being and positive effects music and performing arts can have on an audience, both passively and interactively engaged.

 

Passions:

Cross-boundary interactions and collaborations

Combining aesthetic beauty with general and social well-being

Rethinking and re-inventing traditions into a new, contemporary reality

 

 

 

 

Artist Residency programme by Future Based & Fillip Studios

 

 

Future Basd

 

www.futurebased.org

 

Future Based is a platform that is not fettered to time and space, where collaborations arise, encounters take place and projects are initiated. We work together with partners, are hired as curators, programme makers, or function as a catalyst to bring into practice great ideas. Sometimes we do one-off collaborations like meetups, and we occasionally have long-term schemes, but Future Based’s network of curious minds will always be our point of departure. (from the website)

 

 

 

Fillip Studios:

 

www.fillipstudios.com

 

Fillip Studios is an art and design studio that combines art, science and technology to make impact.

Fillip Studios is founded by the artists Roos Meerman and Tom Kortbeek, creating both independent work and projects in cooperation with universities, institutions, museums and companies. (from the website)